Monday, 27 December 2010

School preparation

Tinggal lagi 7 hari jer.... hati perut aku yang dup-dap-dup-dap... 3hb Jan, ketiga3 ninja aku akan masuk sekolah.. huwaaaaa....kenapa mummy yang sebak sebu dalam dada ni.. like, damn serious, aku takot wooo... masa kat UK, pun alami perasaan yang sama tapi tak de lah cuak sgt sebab tau kiddies ada member melayu yang satu kes jugak...sama2 baru masuk sekolah.. Kat sini, kerisauannyer lain skit.. budak2 lain dah kenal kengkawan satu kelas.. dah kenal cikgu cikgi.. anak2 aku ni, baru nak masuk ke sistem baru Malaysia terchenta yang penuh dgn berita2 yang kurang menyeronokkan hati. Masalah beg berat, masalah makanan kat kantin mahal.. masalah cikgu cikgi yang double standard dgn budak2 yang baru balik oversea...etc..etc..huwaaaa...boleh ke anak2 aku hadapi semua tuuu..??? ke aku patut jadi bodyguard tepi pintu kelas tiap2 hari.. ataupun, mintak keje jadi cleaner kat sekolah tu semata2 nak mengintip kot ada sapa2 yang buli anak2 aku..ala2 aflin shauki dalam papadom tu kannnn... ahakss.. standard artis idea sengal aku ni..!!
Semalam, balik dari outing dgn daddy, 3 ninjas masing2 sengih tunjuk beg baru dgn botol air baru. Meh mummy tgk sket..! humang aiii....gila mahal.. !! beg sekolah jer pun sampai rm129 hengget sebijik.. huhuuu...nasib la daddy yang belanja... pagi ni plak, pegi melawat kedai buku kat sekolah Sri Petaling .. Dah siap belikan sekali buku2 keperluan untuk abang n kakak.... pun mahal jugak..!! Dalam kereta aku terfikir.. campur tolak darab bahagi, untuk sorang anak paling koman pun kena spend lebih kurang 3-4 rat termasuk buku, beg, baju, kasut sumer... ermm..bayangkan kalau org yang berpendapatan lebih rendah tetapi ada anak2 yang lebih ramai dari aku ni.. subhanallah.. sure every time musim sekolah bukak, kepala jadi tiung..tiung... Maka dengan itu, tak reti2 lagi nak bersyukur.. ?? Ya allah, terima kasih dan infiniti syukur kerana memberi rezeki yang secukupnya untuk aku dan anak2.. walaupun tak la semewah mana, tapi apa yang dapat aku dan en daddy sediakan untuk anak2 merupakan sesuatu yang sangat aku hargai.. Dengan pengorbanan materi yang sedikit ini, jadikanlah anak-anakku anak yang tahu menghargai... tahu menilai akan kesusahan orang lain dan jadikan mereka hamba-hamba kecilmu yang tahu bersyukur..

at tis moment, aku di ofis bertemankan puteri cantik manis yang tgh bersemangat buat latihan Bahasa Inggeris dgn buku yang baru dibeli tadi.. sejuk rasa hati.. :)

Monday, 13 December 2010

Rajuk

Maka pada siapa ingin ku layangkan berita
Tentang cinta dan rindu
Andai bulan jadi igauan
Maka pada siapa harus ku sebarkan angin
Yang bercerita tentang perit dan pedih
Andai mentari sudah kelam sinarnya

Maka pada siapa harus ku tangiskan rajuk ini
Andai senyum sudah berlalu
Tawa manakah yg perlu ku lakonkan lagi
Andai sedu meneman tidur
Hati manakah yang harus ku sentuh lagi
Andai kasih kering di tabir janji

Sunday, 12 December 2010

sekejap begitu sekejap begini


3-4 hari ni byk betul benda yang berlaku... daripada cerita kehilangan sekecik2 benda sampailah hilang sebesar2 benda.. sekaligus dlm satu hari Khamis yg indah.. Sepatutnya aku panik tahap maksima, tapi alhamd, perasaan kekalutan itu masih boleh di kawal dek tak mahu menyusahkan hati perut anak2 yang nampak sgt muka cemasnya bila tgk mummy ke hulu ke hilir mencari 'benda' yang hilang.. Petang itu kami bertandang ke Balai polis..huuuhuu.. tmpat yang agak2 mengecutkan hati aku sejak kecik lagi.. entah, asal sebut polis jer takut.. asal sebut polis jer takut.. ni la akibat sistem pengajaran zaman dulu-dulu yang suka sgt memomokkan anak2 dengan pak polisi... Kalau kat UK, polis tu dianggap kawan.. budak2 seronok jumpa polis dan polis pun ramah mesra muka manis dengan semua orang.. takdelah macam polis Mesia ni, orang nak tanya jalan pun dah tarik muka garang Sarjan Misai....Ewww... Tapi ada satu rahsia pasal polis ni. Aku ni walaupun takut2 dengan polis, tapi masa sekolah dulu penahla berangan nak jadi polis. Sebabnya aku rasa, bila aku sendiri jadi polis, barulah aku tak takut polis dah.. hahaha..bijak tak teori aku..?? Tapi sebenarnya aku nak jadi polis sebab aku suka sgt2 dengan uniform diorang.. tahla, aku rasa cam smart giler jer kalau pompuan pakai uniform polis tu.. cam srikandi yg gagah perkasa sungguh..!! Oppss.. melalut citer polis plak.. patah balik..patah balik...!!
Jumaat, hari yang kalut.. tak perlu bagitau kat sini kenapa aku kalut.. Agaknya kalau aku pakai prepaid, Habis top-up rm50 aku setelkan dlm sehari tu jer.. entah2 lebih.. menjelang petang, masalah hampir selesai tapi rupanya Allah belum izinkan untuk selesai sepenuhnya.. Kena menunggu lagi nampaknya.. Takperlah, asalkan semua urusan berjalan dengan lancar..
Sabtu- barangkali aku dah mereng hari ni.. tiba2 rasa semangat sungguh..!! Rasa happy jer... rasa melayang jer.. asyik berangan jer... asyik sengih jer... hahahah... bila anak2 dah keluar dengan Encik Daddy (seperti biasa, weekend masa dengan daddy), aku amik kesempatan pegi gym.. malam tadi aku ada baca artikel menarik ttg penjagaan kesihatan.. dek teruja dengan tips2 membuang lemak dalm artikel tu, maka tu yg dengan kadar segera aku start work out balik ni.. aktiviti yg agak lama ditinggalkan sejak balik ke Msia.. Kalau kat Leeds rajin jugak menziarahi gym and diet mendiet ni.. Kat sini nak diet..?? huhh.. mmg kena disiplin tahap dewa dewi la jawabnya.. Diet asyik hancur jer.. usahkan makanan kat kedai yg macam2 tu, makanan kat dewan makan kolej ni pun aku dah tak tahan... hahahahaammpeehh.... Sabtu juga aku ambik kesempatan untuk membalas email seseorang. Kesian, dah 3 mggu aku buat dia menunggu...Sama ada tindakan ni betul atau tidak kita sama2 tgk apa hasilnya dalam sedikit masa lagi...Mudah2 an Allah berikan yg terbaik dalam setiap tindakan dan keputusan aku.. GAMBATE..!!  AGI IDUP AGI NGELABAN....!!


Ahad, hari ni.. sunyi... anak2 masih di rumah daddy.. Mmg rasa kosong bila anak2 tak ada. Aku dengan anak2 mmg sangat rapat.. macam isi dengan kuku.. Jangan tanya, siapa yg paling rapat sebab mmg tak boleh jawab..semuanya best buddy aku.. setiap masa terluang yg ada aku gunakan sepenuhnya untuk bermain2, bersembang2, melalak melolong, main masak2, main cikgu2, tak lupa juga bertazkirah, berceramah agama, bebel macam mak tiri etc..etc... anak2 adalah segala-galanya bagi aku.. kalau boleh kemana pegi pun aku nak angkut diorang.. (and mmg aku angkut pun, kecuali ke ofis jer tak). Mak penah cakap, kalau dah asyik berkepit dengan anak jer 24 jam, bila masa nak jeling2 orang lain.. Ha ah ek..lupa la plak bab tu.. kihkihkih.. ala rilek la mak,, orang sekarang tak yah jeling depan2.. jeling2 dalam fb pun jadi.. dalam YM pun jadi.. ini bukan zaman mengintai anak dara masak ikut celah dinding dapur lagi...
Hmm...sementara rumah aman ni, aku kena la buat apa yg patut..  Petang nanti, once partner  in crime aku balik, banyak la projek crime kitorang.. so, pagi ni sessi gym..checked..! mandikan kucing..checked..! basuh kain..checked..! masak..kejap lagi, keje sekolah..?? err...err.. ok, aku buat sekarang.. so, bye u ols..aku nak buat keje sekolah dulu...!!

Sunday, 28 November 2010

Tetamu datang membawa berkat...

Sabtu, 27 November 2010..

Kalau mengikut perancangan asal, hari ni mummy nak bawa anak2 pegi ke serdang.. Tgk dalam suratkabar, nampak macam menarik jer acara2 yang ada kat Pameran MAHA tu.. bila cerita pada Nurin, melompat la Cek Mek tu..suka sangat dia kalau tau ada benda2 berkaitan nature ni.. Mummy tunjuk kat Nurin keratan akhbar tu.. mmg banyak sungguh aktiviti yang dah dijadualkan dalam pameran tu.. So, dengan excitednya kami menunggu ketibaan Sabtu walaupun dalam hati ada sedikit belah bahagi sebab dah tau sangat dah kalau pameran macam ni dah confirm la jalan jammed and sesak sendat manusia kat situ.. Satu keadaan yang selalu mummy cuba elakkan.. rimas wehh..!!

Tetapi, itu perancangan manusia. perancangan Allah lain pulak.. Dalam jam 11.30, tgh mummy duduk2 di meja kerja, sepupu mummy yang tinggal kat Kuantan tu call kata dah sampai kat Gate KL.. Aikk..ingatkan tak jadi nak datang.. semalam dia call kata nak singgah dalam perjalanan ke Klang tapi katanya akan call dulu. sebab senyap jer terus mummy ingatkan tak jadi dah.. Seronok dapat jumpa Pak Ngah, Mak Ngah n kakak2 tu kan..anak2 mummy mesti tak ingat kat diorang kan..? Dulu sebelum kita pegi UK, kita ada jugak pegi rumah diorang.. Alhamdulillah, pertemuan hari ni mengembalikan kemesraan yang terjurang dek jarak sepanjang kita merantau.. dan paling penting pertemuan ini juga menjalinkan semula silaturrahim antara dua keluarga bersaudara..

Selepas keluarga Pak Ngah balik, kita just melepak kat rumah.. nak keluar pun dah malas.. Kawan mummy call ajak keluar makan2.. tapi rasa mcm berbelah bahagi la pulak.. Lepas maghrib, mummy dapat call dari Mak Lang Pizah kata nak dtg rumah kita.. Alhamdulillah...syukur..rumah kita didatangi tetamu lagi.. makanya mummy kena keluar la pi Pasar Malam sat cari juadah apa yang patut nak hidang kat tetamu. Kalau nak masak2 mmg tak sempat dah, lauk pun tak berapa ada.. Tapi ujian Allah datang dalam keadaan yang tidak kita duga.. Elok jer lepas mummy membeli belah dan ready nak balik, kereta pulak tak boleh start. Jenuh jugak la mummy try tapi tetap macam tu jugak. dia buat donnn jer.. akhirnya balik naik teksi je lahh.. Mummy seronok dapat jumpa Mak lang, Pak lang, Nabilah n Faris.. kalau nak tggu balik penang baru jumpa, entah bila la... sibuk pun sama, segan pun sama.. Alhamdulillah, Allah gerakkan hati mereka untuk datang menziarahi kita..

Itulah dia nak.. ikatan silaturrahim ni, kalau kita jaga...banyak berkatnya.. tetamu yang datang ke rumah, tak kiralah siapa pun layanlah dengan baik ye... Orang tua2 selalu pesan, tetamu tu datang bawak rezeki, kena layan elok2.. rezeki di sini, bukan bermakna buah tangan yang mereka bawa semata-mata.. tapi lebih luas pengertiannya. Kadang2 kita tak nampak, barangkali keberkatan dan rahmat yang Allah beri dalam silaturrahim itu dibalas dengan sesuatu yang lain..bukan material ukurannya. Islam sangat menggalakkan perbuatan menghormati tetamu. Dalam ikatan persaudaraan yang terjalin itu, ada kemanisan yang barangkali tidak terjangkau akal kita untuk menanggapinya. Lagipun, tidak ada had dan sempadan dalam sebarang perbuatan baik kan...! Maka, pesan mummy, kalau ada orang nak datang bertandang, terimalah dengan hati terbuka dan penuh keikhlasan.. layanlah tetamu sebaik-baiknya, hidangkanlah apa yang patut.. jangan pula sampai tetamu rasa serik nak singgah lagi.. tetamu datang membawa berkat kepada kita nak...

Saturday, 6 November 2010

Opps, i did it again...;p

Menyesal ker..??? ada rasa nak hantuk kepala ke dinding..?? NO... hahaha.. malam tadi marathon lagi... cabaran menghabiskan novel dalam sekali hadap dan aku berjaya..!! aje giler..!! kalaulah sepanjang malam tadi aku mengadap thesis silap2 dah siap lagi 2 sub-topic...huhuuu. Tapi untuk semalam dan hari ni malas bercakap pasal thesis lah..! Pagi ni aku bangun dengan senyum lebar.. rasa macam diri di tarik masuk ke dalam ceritu itu.. teringat balik semua memori daun pisang masa zaman remaja.. mencintai dan dicintai, admire and being admired, berkirim salam saban hari antara kegiatan kurang ilmiah yang sangat disukai. Its been a part of campus life, even jatuh hukum wajib..!!  hahaha..Kematangan yang makin menyerlah lewat musim2 kerjaya juga mencuit rasa.  Rania, nama yang comel, secomel orang... Fakhrul yang cool, dan Haidi yang tegar menyimpan rahsia...aku jadi nanar diulit babak demi babak.. Aduhh Zara Amani, pandainya kamu mengadun cerita..

u ols out there, go grab a copy...! Pada aku novel ni mmg best, cukup segala perencahnya.. err.. tapi kalau korang jeis yang suka dengan ayat2 jiwang karat yang meleleh barangkali kureng sikit la kot.. Aku suka jalan penceritaan yang smooth, gaya bahasa yang sempoi (ibarat bercakap dengan kawan baik yang sama tahap kesengalannya) dan watak yang jelas perwatakannya.. and i got it in a complete package with this one..





Enjoyy...!!

Wednesday, 27 October 2010

apa dah jadi...???

Apa dah jadi..??? blog dah bersawang... !!! kan dah cakap dah..selalu jer lah azam jadi projek hangat2 taik semut.. mode: ketuk kepala sendiri..

Byk benda dah berlaku for this past few weeks.. malas nak ulas satu2..just utk ingatan diri sendiri, antara yang pentingnya adalah ketibaan kontena dr UK yg sangat dinantikan pada hari Selasa (berapa hb tah..lupa sudehh..)
Byk dugaan rupanya sebelum nak boleh dptkan semua barang2 tu di tangan.. Seawal jam 12 tgh hari kami dah ready dgn lori yang di sewa dari Teluk Intan, sampailah akhirnya jam 10.30 malam baru barang selesai dikeluarkan dari gudang di West Port.. Jam 2.30 pagi baru selamat sampai ke rumah mak.  Syukur..syukur...walaupun penat tapi bila amelihat semua kotak2 selamat sampai, leganya rasa... Excited punya pasal, malam tu jugak operasi membuka beberapa kotak yang rasa2 macam penting. Pukul 5 baru tido...zzzzz..mmg tahap pengsan..

Di KL, Nurin n Nazrin dah start tuition BM dan agama.. So far so good. Penguasaan Bm diorang pun nampaknya makin ok.. Nurin siap boleh cakap ikut slang indon lagi..huhuu.. ni semua gara2 sinetron citer Alisa kat TV3 tu.. tiap2 hari tepat jer kol 2, dia dah ready depan TV..apa yg best sgt citer tu pun entahla..

Aktiviti kolej pun semakin byk yang memerlukan tindakan segera. Berdasarkan observation secara kasar, mmg byk benda yang perlu diperbaiki especially perkara2 yang melibatkan staf. Now, tgh siapkan pengisian program utk staf and hopefully everything going smooth and clear. Tggu lah update terkini cerita ttg bengkel staf ni nanti.. Aktiviti student pun banyak.. Now masih dlm proses nak mengenali student dgn lebih dekat. Selepas 3 thn, tak byk benda yang berubah sama ada dari segi mentaliti, sikap, etc..etc.. Baru kelmarin barisan pengurusan berjumpa dgn JIK and byk juga isu2 yg ditimbulkan. Bab student ni kena pelan2 skit.. Kena perlu bentuk keserasian dulu.. i'm a total stranger to them..

Study..? Baru selesai sesi pertemuan dgn pengarah APM.. haihh..seems like byk benda kena buat utk Kelab Ijazah Tinggi.. Some sort of sharing experiences, ideas etc..etc.. Bab ni personally think that mind setting tu kena ubah.. Mmg banyak benda dr Leeds yg perlu dibawa masuk ke sini.. Takperlah..pelan2... fokus kena betul.. takut nanti aku pulak yang balik ke sistem dan cara lama.. owhh tidakk.. kena move fwd..move fwd..
Student consultation went well...Bila dah lama tak mengadap student one to one, sesekali buat consultation macam ni mmg seronok. i'm sorry for being quite hard tapi itulah cara yang perlu korang ikut kalau nak jadi my student..ok anak2 sekeliannn... hehehe...

Skrg..masa utk rehattt... layan lagu sikit..layan jiwa sikit... layan zikir sikit... Esok akan datang lagi dengan seribu satu cerita baru.. just keep the faith and cheers...!!

Monday, 11 October 2010

Main2 colour

Salam...

ini catitan utk peristiwa semalam, Sabtu 9/10/2010.. terlambat update sebab penyakit M dtg menyerang...kehkehkeh.. Mulai skrg, setiap hari Sabtu adalah hari bujangku sebab the ninjas akan menghabiskan masa dgn encik daddy. So, i have my own time for yak yak yeahh...

Semalam aku ke rumah Ida, besfren dunia akhirat aku tulahh... Agenda nya, nak belajar mendekorasi kek. Ida mmg dah lama terer bab kek...tgk gaya kek yg dia buat, ermmm mmg boleh tahan.. Kecuali bab bunga2 ros tu jer lah.. hehehe.. Ekceli, aku tak berapa berkenan dgn design2 kek yg meriah sgt.. aku suka yg sempoi... Tapi yang semalam tu sebabkan aku mmg tak reti langsung bab2 mendesign kek, maka dgn muka ikan puyu nyer aku pegi jugaklah.. Sekaligus boleh gak tolong sikit2 preparation dia utk open house hari ni..

Dipendekkan cerita, sessi mendesign kek semalam berlangsung dgn sgt havoc. Anak murid sgt degil dan suka melawan cikgu occayy... hahaha.. apo nak buek, dah kawan baik sendiri.. banyak la aku punya songeh yg dia kena layan.. Mek (ida punya mak) pun pening agaknya tgk aku...sori yer mek...hehehe.. Kalau belajar dgn org lain mmg confirmla aku jadi anak murid paling inesen sekali..tulus mulus suci murni gitu...ahaks..
so, inilah antara hasil kerastangan aku yer...layannnn...
hasil bila tgn dah ok skit...yg masa tgn ketar, cepat2 aku makan..buruk sehhh.. muahahah..



Ni hasil secara berjemaah, aku + ida + mek za... dengan mek n achik sebagai pasukan pemerhati

Ni hasil yg dah siap sebelum aku sampai... aku hate yellow, tapi CC ni nampak sgt comeyyy..

       Yang ni aku tolong serabutkan dengan kepingan2 coklat tu jer.. tapi lawa gak kan..!!

Balik rumah..zzzzz...bila bangun dah confirmla lapar giler kan..nak jadi citer, time aku pegi kedai makan kat belakang utk order mee goreng basah n nasi goreng kampung,  sekalinya Abg zul n kak long, tokey kedai  buat kedai terbuka plak... haihh.. rezeki jgn ditolak...sodappp..!!
Alhamdulillah, satu lagi hari yg berlalu dengan indah... :)

Sunday, 3 October 2010

Twisted Sunday..

Pagi:
Mode ceria.. bgn tido lepak2 baca novel, pukul 10 keluar dgn achik, bf kat kedai mamak makan nasik lemak daun pisang. Then meredah market Jalan Othman membeli keperluan memasak utk seminggu. Excited tgk macam2 jenis ikan dan sayur yang sekian lama di rindui semasa di sana. Balik rumah, lepak lagi sambil baca suratkhabar hari minggu yg kaya dengan pelbagai cerita dan gossip2 liarrr.. Seterusnya acara main masak2.
Menu:
Patin masak tempoyak
Siput masak lemak dengan pucuk manis
Sambal udang petai
Ikan goreng
sambal tempoyak+budu.

Alhamdulillah untuk rezeki hari ini.. Insyallah, ada masa akan update resepi dan gambar2 di lain entri

Petang:
Mode sedih.. menerima berita yang sgt menyakitkan jiwa raga...Cemburu..risau dan takut sebenarnya.. Allah, Allah..Allah...lapangkanlah hati ini dari memikirkan perkara2 yg tidak enak.. Permudahkan kehidupan kami anak-beranak..

Malam:
Alhmd..anak2 kembali ke pangkuan setelah beberapa hari bersama Encik daddy..rindunya hanya Allah yang tahu.. sekarang aku punya sebab utk senyum dan ketawa wp dalam hati masih ada gundahnya..

Thursday, 30 September 2010

permulaan yang baik..

OK, skrg dah selamat bersenang lenang dan berehat di rumah.. beberapa perkara dah setel utk hari ni.
1) report duty di APM
2) hntr surat ke BSM dan amik borang
3) amik cek kat Pejabat bendahari and bank in kan..
4) isi top up (mahal nak mampos..seriusly menyampah,but no choice kecuali berhenti guna tipon...!)

Secara kebetulan APM buat majlis sambutan hari raya.. seronok dpt jumpa semula hampir semua kawan2 sekerja..yang mana tgh cuti belajar pun ramai yang datang.. Just a moment i get back from BSM, Dr. Indra dtg mintak aku bacakan syair pada majlis tu..haa..?? terkejut katak dibuatnya.. 3 thn tak penah sekali mengalun syair, ini pulak nak perform dpn audience...hehehe..gigil beb...apapun, belasah jer lahhh..who cares..!! lagipun duet dgn Shafa yang mmg dah fofular iteww...so, end up ok jer.. majlis yg sempoi dgn makanan2 yg sgttt meriahh..tapi lebih meriah lagi dengan pertemuan semula dgn kawan2.. mmg best..!!

Malam, kebosanan tahap maksima.. 3 hari jer boleh tahan  bersendiri tanpa anak2.. hari ni aku dah kalah dah.. huhuu..kiddies at this moment dah balik Penang ikut encik daddy... esok, lepas keje akan merempit terus ke kampung utk amik achik, balik tido kat t.intan and Saturday noon will be re-united again dgn kiddies di KL.. haii..cepatla masa berlalu.. rindu my 3 ninjas..

New journey begins..


Mulai hari ini 'percubaan' akan dilakukan untuk mengupdate blog dengan lebih teratur..Diulangi, 'percubaan'... Aku mahu blog ini menjadi catitan perihal hidup yg serba sederhana tapi tersangat menarik ini.

Diam tak diam, dah 10 hari kami pulang ke tanah air. Bits by bits we've tried to adapt ( again..??) the whole surrounding. Betul kata Aunty Hasnah, fizikal dan mental kena kuat.. i'm not worry about physical..tapi mental ni kena amik masa sikit..kena belajar balik untuk menjadi 'rough and tough'. 3 tahun hidup dlm keadaan yang rileks dan santai2, pastinya untuk berubah menjadi sedikit laju itu perlukan adjustment.. well, this is life..!!
Hari ni aku perlu melapor diri semula untuk bertugas di Jabatan Kesenian Melayu, Akademi Pengajian Melayu. Itu tugas rasmi di fakulti. Tugas di kolej, secara tidak rasminya sudah bermula kelmarin bila aku kembali masuk ke Kolej kediaman Kinabalu. Sekarang tinggal urusan permohonan rasmi ke Pejabat TNC HEP. Kerja2 PhD, juga sudah bermula (wp enjin belum panas sepenuhnya..). Dengan lain perkataan, semua perkara sudah kembali berjalan seperti seadanya 3 thn yang lalu... Cuma kali ini, dengan sedikit tekanan masa dan keperluan menuntut gelaran DR..

Well, hidup mmg bukan mudah.. Namun itu bukan lesen untuk menyerah kalah. Dalam setiap kepayahan dan kepahitan, pasti akan ada manisnya.. Cuma bagaimana kita merasai dan menghargai kemanisan itu sahaja yang berbeza kerana setiap manusia punya persepsi yg lain2 juga.. Aku tidak mahu menjadi perfectionist.. aku cuma mahu menjadi seorang manusia baik yang sederhana serba serbi tapi punya kualiti hidup yang mampu membanggakan anak2 dan keluarga... So, untuk hari ini, mulai hari dengan ceria..semangat baru.. keluarkan planner dan tuliskan perkara2 baik yang ingin dilakukan.. Semoga permulaan baru ini menjadi satu fasa yang lebih baik dr sebelumnya...Insyallah...

Tuesday, 7 September 2010

Hari Istimewa..

Sekadar coretan ringkas bagi mengingati hari istimewa..

Semalam, 5 September. 34 thn yg lalu mummy lahir menjengah dunia. Opah tak pernah menceritakan sendiri  akan kepayahan yang dia lalui untuk melahirkan mummy. Tapi daripada Opah Chik dan Opah Yang, mummy dpt tahu bahawa opah menanggung kesakitan yang amat sangat sewaktu ingin melahirkan. Mummy songsang semasa di dalam kandungan dan opah pulak ada masalah ketumbuhan di rahim. Menurut cerita, daripada peringkat awal mengetahui kehadiran mummy di dalam rahimnya, opah sudah diberitahu akan komplikasi2 serius yg mungkin timbul jika kandungan diteruskan. Alangkah beraninya opah membuat keputusan nekad utk meneruskan kandungan tanpa mempedulikan kesihatan sendiri. Mummy dilahirkan melalui pembedahan pada subuh 5 September 1976, alhamdulillah sihat sempurna walaupun dengan penuh kepayahan dan dugaan.

Hari ini, apa lagi yang boleh mummy katakan selain mengucapkan syukur yang tidak terhingga kepada Allah atas peluang melihat dunia dari tahun ke tahun. Pengorbanan opah takkan mungkin mummy lupa. Tak mampu rasanya diri mummy nak membalas segala jasa, kasih sayang dan pengorbanan yang telah diberikan opah dan atuk sepanjang membesarkan mummy. Dah besar panjang dan beranak pinak macam ni pun, mummy masih lagi dimanjai oleh atuk dan opah.. sampai hari ni opah masih panggil mummy 'sayang'.. dan atuk jugak, pantang kalau mummy perlu ke mana-mana, sanggup ketepikan semua urusan demi menemani mummy. Kalian nampak sendiri kan..?? itulah kasih sayang namanya... sama jugak seperti mummy kasih dan sayangkan kakak, abang dan adik.

Tahun ini ada kelainan sikit yg mummy rasai bila menyambut hari jadi. Teknologi memudahkan perhubungan..mendekatkan yang dekat dan jauh. Seawal subuh mummy sudah menerima deretan ucapan demi ucapan drpd kawan2, student2 dan saudara mara.. Meriah sungguh wall facebook mummy...dan mummy juga jadi ketagih untuk selalu menjengahnya membaca ucapan2 yang baru masuk.. seronok sungguh. Selebih dari itu, mummy juga isytiharkan cuti untuk diri sendiri dan seperti yang sama2 kita lalui, kita bergolek sakan dari pagi sampai tengah hari, bermain macam2 permainan, kuda-kudaan, lompat-lompatan etc..etc... hahaha..seronok bila sesekali mengkanak2 kan diri... dan paling mumyy happy bila melihat anak2 mummy bukan main bergelak sakan dengan setiap games dan aksi2 lucu yang keluar. Alhamdulillah... tak perlu party besar2 an.. tak perlu hadiah2 mahal.. asalkan dapat melakukan sesuatu yang menyeronokkan bersama org2 tersayang, sudah cukup membuatkan birthday mummy jadi begitu bermakna. Bercakap soal hadiah, mummy cuma terima satu hadiah saja tahun ini tapi itulah hadiah paling istimewa yang pernah mummy terima. Kakak buatkan mummy miniature aquarium siap dgn ikan2 kecik dan seaweed. Tapi yg kelakarnya, mummy kena kaler sendiri ikan2 tu dan terpaksa pulak 'pretending' konon2 tak tau apa2 pasal surprise present kakak ni.. haihh...macam2.. so, celik jer mata semalam kakak dah jerit "happy birthdayyyy..!!' dan kelam kabut nak bagi hadiah misteri dia tu..dan mummy pun dgn penuh keterujaan dan kepretendingan tunjuk excited dgn hadiah kakak...hahaha...seronok sungguh...!!

Sehari lagi dah berlalu... another 364 days for my next bday (insyallah, kalau umur panjang). Doa mummy tak banyak.. mudah-mudahan Allah memberi rahmat dan keberkatan dalam setiap apa yang mummy lalui.. Mudah-mudahan dipermudahkan urusan pengajian mummy dan boleh dihabiskan dalam tahun depan dan paling utama, mudah-mudahan anak2 mummy menjadi anak2 soleh dan solehah...anak2 bijak yang menjadi penyejuk mata dan penawar hati mummy... anak2 yang kaya akal budi...tahu adap dan tahu menjaga diri....
Ingat nak...kasih sayang mummy tiada sempadan, dan tidak bersyarat..kekal abadi hingga ke hujung nyawa...

Thursday, 5 August 2010

Anak bujangku...


Pejam celik pejam celik, cepat sungguh masa berlalu.. Rasa baru lagi mummy bertunggu tangga di dalam wad Hospital Teluk Intan menantikan kelahiran Muhammad Nadzril Izhan. Mengandungkan Izhan, byk sungguh dugaan yang perlu mummy tempoh. Sewaktu kandungan baru berusia 32 minggu, mummy mengalami early conctraction yg agak kuat. Mmg sungguh2 rasa macam nak bersalin. Bila berjumpa Prof, Eugene, Gynae yang menjaga mummy di PPUM, mummy diberi dua pilihan sama ada mahu melahirkan Izhan segera atau bertahan hingga cukup tempoh due date sebenar. Ermm..pening juga dibuatnya. Tapi bila mengenangkan anak cousin mummy yang lubang hidungnya luas sebab terpaksa dimasukkan wayar akibat lahir tidak cukup bulan dan terpaksa pula duduk dlm incubator sehingga betul2 kuat, maka mummy bagitau doktor yang mummy nak Izhan lahir ikut tempoh sebenar. Doktor bagi mummy makan ubat dan diberi injection tah apa benda untuk menguatkan rahim..

Bermulalah tempoh mummy perlu tinggal di wad kerana doktor masih risaukan tahap kesihatan mummy yg tak berapa ok. Memandangkan ayah kerja di Kuantan waktu tu, mummy terpaksa minta ditukarkan ke Hospital Teluk Intan supaya senang atuk dan opah nak jaga mummy. Bila dah agak ok, mummy boleh keluar wad tapi kena ulang alik ke klinik kesihatan untuk pemeriksaan mingguan. Tiba2 dpt berita bahawa mummy ada anaemia yg agak kritikal..huhuu.. Again, kena masuk hospital balik dan again keluar duduk rumah atuk bila keadaan dah ok skit. Tapi mummy kena jugak pegi hospital hari2 untuk terima suntikan. Masalahnya kena cucuk kat bontot la pulakk... Jenuh mummy mintak kat doktor supaya cucuk kat lengan jer, tapi doktor cakap kalau cucuk kat bontot lagi mujarab..Aiseymennn... redha je lahh.. Bila balik rumah, selang sehari mummy akan alami contraction. Bila semua org kalut dan ready nak pegi hospital (kononnya nak bersalin la..) tup2, contraction lega.. Bukan main notty lagi Izhan..Dari dlm perut dah pandai nak tease mummy.. Sampai la pada satu hari tu, mummy langsung tak rasa Izhan bergerak. Dari pagi sampai pukul 2 petang rasa diam jer..takkan la tidur sepanjang hari kot. Selalu bila mummy usik2, panggil2..Izhan akan bagi respon.. koman2 pun tunjuk siku atau tumit kat mummy., but hari tu senyap terus.. Opah bawak mummy pegi check kat Klinik Jyothi, one of the best known gynae kat Teluk Intan tu. Lepas check, dia suruh mummy pegi hospital terus. Huhuuu..masuk wad lagi.. Kali ni kena tahan 6 hari sebab pergerakan Izhan tak konsisten. Bila dah stabil, doktor benarkan keluar wad, tapi mummy mintak kat doktor nak duduk wad sampai bersalin. Heran doktor tu.. Org lain sibuk nak balik, mummy sibuk nak duduk wad.. Best woo..duduk dlm wad Kelas Pertama..makan sedap, ada bilik sendiri, ada TV, mlm2 nurse dtg teman.. atuk opah pun sentiasa ada temankan mummy. Cuma ayah jer tak ada.. Jam 3 pagi 1 Ogos 2006, mummy alami contraction yg agak kuat. Bila nurse check, bukaan baru 4cm and dia suruh rileks dulu. Selang sejam baru 6 cm tapi sebab bleeding, nurse tolak masuk labour room. Lama jugak la tunggu sampai bukaan cukup and when the time comes, mummy serahkan pada Allah semuanya. Alhamdulillah, walaupun agak payah berbanding kelahiran kakak dan abang, tapi Izhan lahir sihat sempurna bertemu mummy. Bila pertama kali mummy pangku Izhan, menitik airmata..ini dia orangnya yang banyak menduga hati dan kekuatan mummy selama beberapa bulan ni... Semasa Izhan dibersihkan, mummy masih agak lali tapi sempat terdengar kata2 doktor " dia ada sacral dimple".. wahh..dlm hati mummy seronok bukan main sebab Izhan pun akan ada lesung pipit sama macam kakak dan abang. Mana tahu rupanya Sacral Dimple yang disebut2 itu adalah lubang di penghujung saraf tunjang yang boleh menjadi punca kepada kecacatan saraf secara kekal. Sebaik mummy dipindahkan ke wad semula, Izhan dibawa ke unit rawatan rapi untuk pemeriksaan lanjut. 3 hari mummy berulang alik ke sana untuk menyusukan Izhan. Memandangkan kita duduk di KL, dan mummy yakin bahawa treatment di PPUM dlm penyakit2 kanak2 ni lebih bagus, maka mummy minta kes Izhan dipindahkan ke sana saja. Di KL, macam2 ujian lagi yg perlu Izhan lalui. Doktor kata, petanda paling bagus bagi mengesan kecacatan saraf ni, kena tgk sama ada izhan aktif atau tidak.. Hoohoo..bab aktif ni mmg mummy puji melangit, tak boleh lawan. Dan alhamdulillah, kerana  keaktifan itulah maka doktor mengesahkan Izhan bebas dari sebarang simpton penyakit yg lebih serius.. Syukur..

Hari ni, setelah 4 thn berlalu, anak mummy dah pandai mengaku 'dah besar'. Setiap kali mummy tanya, 'how old are you?' pasti jawapannya, '4 years old and i'm big now'. Yerr..besar dah, sampai dah pandai menyimpan cita2 nak kawin dengan Lady Gaga..Aduhaiii...pening la mummy macam ni... Muhammad Nadzril Izhan hari ini sudah menjadi anak bujang yang sangat cheeky. Anak yang bijak mengambil hati dan memujuk setiap kali mummy marah..Anak yang byk akal nak auta mummy untuk dapatkan toys di carboot. Anak yang manja dan kuat memerap sampaikan sanggup berlakon konon2 dah tidur atas sofa semata2 nak suruh mummy angkat  bawak naik atas. Anak yang sentiasa memerlukan rambut mummy utk ditarik2 dan digentel2 sebelum tidur sampai nak nipis dah rambut sebab byk gugur. Anak yang selalu buat senyuman palsu bila disuruh posing semata2 tak mau dengar paksaan brutal mummy. Anak yang akan tuduh abang habiskan semua aiskrim walaupun dia lah orangnya yang berulang alik ke peti ais selagi aiskrin dalam tu tak habis.. Anak yang selalu berjanji untuk membelikan mummy kereta bumblebee black colour bila besar nanti. Anak yang rajin ikut mummy solat walaupun suka bertanya itu ini dlm solat dan tak penahnya ikut hingga selesai mummy bagi salam. Anak yang bila disuruh baca Al-Fatihah sebelum tidur selalu saja jawapannya, 'adik dah baca dalam hati'...
Izhan.. memilikimu, satu anugerah terindah.. Jadilah anak yang sentiasa menjadi penawar hati mummy, anak soleh yang cantik rupa dan cantik jiwa.. Selamat Ulangtahun sayang...

Saturday, 24 July 2010

Nanti mummy fikir...

Nurin bagi idea suruh jual laptop dia tu.. Dia kata laptop dia tu tak best, skrin kecik...Ermm.. byk cengkadak betul la minah ni.. Dah ada laptop sendiri pun dah kira bagus, ni banyak pulak songeh dia.. Tapi betul jugak, mummy pun tak berapa syok nak guna laptop Nurin..Alasannya, sama macam yg dia cakap tu la.. tak puas pandang.. hehehe..
Mummy fikir2, kalau jual laptop kakak ni, nanti mummy gantikan dengan desktop yg macam abang jer.. best pun best.. smart pun smart.. Plus, untung2 ada lagi duit lebih, boleh beli DSi baru. Takpun, mummy boleh top up skit utk beli set nintendo Wii.. bolehla mummy bersenam sakan dgn game exercise tu..waaa..verangann la pulakkkk...!! Tapi, nak jual kat mana ek..?? kat ebaykah..?? atau kat exchange shop tu jer..? Ermm..leceh betul la bab2 gini... malas betul.. Nantilah mummy fikir macam mana nak buat..

p/s: Ada sapa2 yang berminat nak beli mini notebook Nurin.. ??

Hari yg meletihkan.. (ye kerr..?? )

Lama tak update blog..dah bersawang dah..

Awal pagi mummy agak kalut dgn preparation breakfast kakak n abang.. hari ni masak simple jer. Sanwich tuna + jagung..Itupun diorang dah suka sangat dah..tak jemu2, asyik mintak yang tu jer.. Baguslah.. senang sikit keje mummy.. hehehe.. Bila anak2 dah pegi sekolah, mummy dgn adik jer tinggal. Cadang nak hntr adik ke rumah Aunty Sue awal skit sebab mummy cadang nak pegi library. Tapi disebabkan kedatangan sms yang bagitau kata ada duit masuk melalui Western Union, mummy pun melompat bersiap and bersilat di dapur siapkan lunch dan bekal adik pulak..  Kena hntr adik cepat2 ni.. Sebelum urusan beli dan belah, mummy sempat ke Central Library sekejap, uruskan apa yg patut...

Alhamdulillah, hari ni mummy dapat jugak akhirnya belikan hadiah kawin paksu. Dahla tak dapat balik, dpt hantar hadiah sebagai tanda ingatan pun jadilahhh...harap2 paksu sukalah hendaknya dgn perfume yg mummy beli ni. Lepas tu sempat jugakla mummy merayap kejap ke Mark& Spencer. Dah lama teringin nak makan biskut mini bites yg beraneka perisa tu.. so, hari ni dah dapat dah... Apa lagi ek,, ermm..haa..mummy sempat beli 2 helai seluar jeans lagi hari ni. Dlm kepala dok nak kumpul baju keje, tapi bila keluar asyik tersangkut dgn jeans jerr.. Yang dah masuk kotak nak pos balik dah ada dalam 12 helai.. ni dok beli lagi.. Kalau balik nanti boleh pegi mengajar pakai jeans takper la jugak...huhuuu..
Balik rumah, pi amik adik and keluar balik untuk amik kakak and abang balik sekolah.. Dah janji mummy sendiri akan dtg amik hari ni sebab last day sekolah..Mummy pun nak say gud bye kat cikgu cikgi yang baik budiman tu... Seperti biasa, otw back tu, dah confirm la mummy.kena pau aiskrim kat Londis.. isk..sik.. tah apa yg best sgt kedai tu pun tak taulah, asyik nak berziarah ke situuuu jer budak2 ni.. Geram dibuatnya kadang2 tu.. tapi hari ni mummy kasi can...hehehe..

Petang, acara wajib mummy ialah tido sekejap merehatkan badan.. Padahal bukan ada buat keje berat pun. hahaha.. Malam, lepas makan kami just lepak2 tgk movie cerita Zorro.. nothing special pun sebenarnya hari ni.. tapi mummy happy. Alhamdulillah, syukur sgt dengan hari2 yang kami lalui di sini.. Sederhana serba serbi tapi penuh kebahagiaan..

Monday, 21 June 2010

Ita Jr in the making..


Hari ni mummy happy...nak gelak Sarip dol sat.. MUAHAHAHA...
First time in her life, Nurin try sambal tempoyak and to my surprise, she like it..!! OMG..OMG....kuingatkan anakku ini taik KARI rupa-rupanya terselit jugak gene tempoyak tu.. hahahah.. akak suka dikk..

Hmm.. sekarang baru lah layak untuk proceed the making of Ita Jr.. After all Nurin mmg byk copy paste aku.. bab rupa jer dia tak ikut.. mujurla pulak kan.. sebab dia nyata2 lebih lawo dari mummy dia yg sengal ni...Hahaha.. Nurin orangnya cool... pandai simpan rahsia...pandai amik hati orang.. sebijik macam aku..!! Nurin seorang anak yang bijak dlm pelajaran, pandai menaakul sesuatu perkara dan pandai menilai baik dan buruk...sebijik aku..!! Nurin jugak jenis yg tak amik insurance mulut. Benda yang dia tak puas hati dia akan blow out gitu2 jer... sebijik macam aku jugak...!! Kalau marah, dia akan jerit and up to the max, dia akan hempas pintu.. laaagiii sebijik macam aku masa zaman kanak2 ribena dulu...hahaha..

Tapi itu pengamatan aku setakat hari ni.. Aku bangga punya anak seperti dia. Aku mahu dia menjadi perempuan yang jauh lebih baik dari aku dalam segenap hal. Aku mahu dia menjadi seorang perempuan anggun yang cantik serba serbi. Bijak akal fikir, bijak akal budi....aku mahu Nurin umaira menjadi teladan kepada adik2. Walaupun sekarang dia tension amat dgn anak bujang ku yg berdua tu, tapi aku tahu..dlm hati dia sayangkan diorang... Syukur, walaupun hanya dia satu-satunya puteri, namun dialah penyeri...

belajarlah memandu secara berhemah...

Segalanya bermula 2 bulan lepas bila kuda besiku buat hal. Tiba2 dia keluar bau hangit. Terus terang cakap aku mmg tak tau apa2 pasal kereta, maka dipendekkan cerita maka untuk perjalanan pulang hari tu terpaksalah tukar driver.. Disebabkan driver baru ni tak tau jalan (almaklumlah..dtg ke UK untuk melancong kan..) maka kami pun ikut jelah belakang kereta kawan.Konvoi lah kiranya ni.. Tapi yelah kan..kalau dah kata nak kena tu, mmg akan kena jugak. Selang beberapa hari aku dapat surat saman speed trap. Memandu melebihi had laju di kawanan 30mph.. Hehehe.. apo nak di kato.. sengih je lah..

Menariknya, dtg sekali bersama surat saman tu ialah tawaran untuk menyertai 'Speed Awareness Course' . Oppss sebelum tu perlu dijelaskan, bagi pemandu2 di UK ni, kami diberikan 12 point. Kalau ada saman or anything yg melanggar undang2, maka point ini akan dipotong. Aku pun tak sure sgt, tapi dgr2 cerita, kalau sampai 6 point kena potong maka lesen tu akan digantung.. So, untuk kesalahan melebihi had laju ni,3 point akan dipotong.. TETAPI... haaa..ada tapinya.. they were being so nice dengan menawarkan pemandu terbabit utk menyertai course di mana secara tidak langsung, saman tidak dikenakan dan point juga tidak dipotong.. Cuma kena bayar yuran penyertaan sebanyak GBP60.00 (which is sama dgn jumlah saman kalau kita memilih utk di saman). So, dgn kata lain, pemandu ada option..nak kena saman dan  dipotong 3 point atau masuk course dan tak perlu pening pasal saman tu.. Aku..?? tentulah pilih untuk masuk course.. Sayang point beb.. aku nak bawak keta lama lagi kat UK ni.

Maka proses pun bermula.. kena jawab surat saman tu, bagi details lesen..alamat etc..etc.. then dia balas balik bagi tau sama ada kita confirm diterima masuk course atau kena saman. Then kena call Kirklee Council (agensi yg uruskan hal2 berkaitan Speed Awareness Course ni) untuk bayar yuran melalui potongan debit card, tetapkan tarikh dan tempat course yang kita pilih. Kemudian dapat surat confirmation and get ready for your course... Ermm.. segala2nya selesai dgn mudah.. dan paling penting efisien. Itu dah mmg budaya kerja orang sini. Pada aku, depa ni mmg betul2 menepati konsep cepat dan tepat.

14/6/2010, tarikh yang aku persetujui utk menyertai course tersebut. Mula2 agak confuse bila dia sebut Middleton Grove. Rupanya bila dpt confirmation letter dan check map..owhhh.. dekat Beeston jer.. Kelas tu bermula pada jam 1.30 tgh hari tapi peserta kena on time.. Haa..ni satu lagi budaya yang aku suka.. Kalau kata 1.30 tu, jgnla mengada2 nak buat2 lengah macam kita selalu buat kat Malaysia.. Alamatnya dipersilakan keluar la jawabnya.. tak pun paling kurang dia akan bagi sindiran tajam dengan cara paling sweet sekali... hehehe.. so, sendiri mau ingatlah.. Selesai urusan pendaftaran, kami bebas memilih meja mana nak duduk dan dengan grup mana. Aku tak kisah, main belasah jer.. so dapat semeja dgn Kevin, Mel, Tazz, Claire, dan Khatryn..semuanya ramah2 belaka.

Pengendalian kelasnya agak simple. 4 hrs in total with 2 breaks in between. Penceramah ada dua org, Joey dan Gary.. Walaupun semua peserta adalah dari kalangan yang memandu laju namun, langsung tiada tekanan seolah2 kita ni adalah pesalah. Penyampaian kursus berlangsung dlm suasana santai dan penuh gelak ketawa. After all, Gary kata course ini bukan hukuman..ini hanyalah sekadar satu bentuk penyebaran ilmu yang dilakukan secara tidak langsung kepada pemandu2 di UK. Dlm hal ini mereka sgt menekankan soal 'awareness'. Maknanya, apabila kita memandu di jalan raya, kita bukan hanya dealing with our own machine and ourself..but also about everybody else..so, mmg kena alert dengan persekitaran..pedestrian, motorist, cyclist..etc..etc.. Byk ilmu baru yang aku dapat daripada kursus ni. Salah satu yang aku rasa sgt penting.. selama ini kita mengambil sikap sambil lewa ketika memandu terutama di kawasan 20mph atau 30mph. Menurut statistik, kadar kemalangan yang melibatkan kematian sangat tinggi di kawasan ini dan bukannya di motorways di mana kita boleh memecut lebih laju. Logiknya, kawasan ini adalah kawasan berkepadatan tinggi, kawasan dlm bandar, kawasan sekolah etc..etc..dan pastinya orang/bukan orang yang disekitar tu lebih byk..dan sekaligus perlu meninggikan lagi tahap tumpuan pemanduan kita (sepatutnyalah..!). Satu perkara yang agak mengejutkan, jika kita memandu selaju 35mph di kawasan 30mph dan kemalangan berlaku, sebenarnya impak lebihan 5mph itulah yang sebenarnya boleh menyebabkan kematian disebabkan kesan hentaman.. Hmm..baru la aku tau...

Seperkara lagi yg menarik perhatian dan fikiran aku, Gary ada tunjukkan beberapa video kemalangan jalan raya. Salah satu daripadanya berkaitan kesedihan ahli keluarga yang ditinggalkan mangsa, bagaimana mereka meratapi kehilangan dan kepayahan meneruskan hidup tanpa orang tersayang. Aku rasa sebak bukan kerana sedih dgn luahan perasaan diorang tu, tapi sebak dalam kesyukuran kerana aku dilahirkan sebagai Islam..punya pegangan agama dan iman sebagai benteng pertahanan diri bagi menerima sesuatu sebagai takdir Tuhan yang sentiasa ada kebaikan di sebaliknya.. Mereka ini langsung tiada 'rasa' itu. Memetik kata si ayah mangsa.. i dont have life after she's gone.. abih tu.. yang ko dah hidup selama beberapa tahun ni..apa benda..?? maknanya ko masih boleh teruskan hidup walaupun dalam kesedihan yang dalam, tetapi ko takmo terima hakikat bahawa setiap kejadian itu ada sebab dan akibatnya. Hishh..suka korang lah..

Budaya makan2 beriya semasa course mmg takde dlm hidup org putih ni. Ni memang aku dah nampak melalui siri2 course yang aku sertai di universiti. Dalam kelas kami ni cuma ada teh, kopi dan biskut semata2. Setiap peserta dipelawa utk amik minuman atau biskut sebelum sesi bermula. Kalau sesi tgh berjalan jgn la gatal2 nak bangun pi amik air kecuali kalau nak pi toilet. Depa anggap macam kita menganggu kelancaran program. Hmm..kalau budaya ni aku bawak balik ke Malaysia, boleh ke agak2..?? hehehe.. segan nak jawap.. (u know i now la kann..;p). Overall aku mmg happy dgn course ni. Satu pengalaman baru untuk aku. Keluar jer dr kelas, terus insaf.. bawak kereta betoi2 ikut sign2 yg ada.. slow mo jer.. kira mmg berhemah habislah.. Tapi, macam biasalah..selalunya semangat aku mmg tahap hangat2 taik semut jer.. kihkihkih.. kalau tidak, takde la sampai aku mengumpul 7 saman setahun masa kat Mesia dulu.. Tapi balik ni, boleh jadi baik skit kot... aku takmo org mati atas jalanraya tu sebab aku..dan aku jugak tak sanggup tinggalkan anak2 aku dengan cara macam tu.. Mati itu pasti dan kita tak tau bagaimana dan dengan cara apa.. tapi dlm hal2 di jalan raya ni, kalau kita boleh pilih untuk menjadi lebih berhemah..apa salahnya kan..?? Pilihan tu kan di tangan kita...

Wednesday, 2 June 2010

Gatal tangan (1)


Menyusuri jalan kenangan
Merentasi momen-momen indah lewat musim dingin
Lalu bertanya aku kepada angin
Tentang erti kasih dan rindu
Semilir bayu menyapa hati
Barangkali memberi erti
Kasih itu setia
Rindu itu nafsu
Pantas, mana satukah mauku..?
Pada kelopak butir2 wangi di laman bumi
Langit tersenyum..suka..
Biru cerah hilang guruhnya
Pelangi datang dengan sorakan
Kicau-kicauan menjerit..membingit..
Anak kecil menadah angin dalam pintalan mimpi siang
Dan buih cinta bertukar senyuman
Aduh..
Kasih itu lekat di hati...

Aduhaii anak...

Izhan: Mummy...i'm sad...(sambil buat muka ikan puyu)
Mummy: Why..?
Izhan:  Because u marah me
Mummy: Do you know why i marah you..?
Izhan: Why..?
Mummy: Because u didnt listen to me..
Izhan: Mummy..
Mummy: Yupp..
Izhan: i'm sorry..
Mummy: Its ok babe
Izhan: Mummy...
Mummy: Yupp
Izhan: I need a hug..
Mummy: ok..come here

*mummy hug her lil' teddy bear for nearly 2 mins

Izhan: Mummy..!! Let me go..!!
Mummy: No i can't..
Izhan: Pleaseeeee
Mummy: ok..u can go now..
Izhan: Bye mummy..(sambil keluar bilik n turun ke bawah)

* Dari bawah dia melaung

Izhan: I LOVE YOU MUMMYYY.....!!!!
Mummy: I KNOWWWW...!!!!

what a beautiful life....thank you Allah..

Monday, 24 May 2010

Demi masa..

Entri ini ditulis di saat otak sudah mula tepu dengan siri pembacaan yang tidak ada noktah ( at least sampai tahun depan..huhuhuuu.) Setiap orang mempunyai daya tahan yang berbeza. Aku hanya mampu berikan tumpuan sepenuhnya untuk tempoh masa 2 jam saja. Lebih drpd tu, kepala otak akan mula weng..! Nanti mulalah aku nak pikir pasal shopping la...pasal makan la... pasal cerita Hindustan la dan macam2 pasal lagilah kiranya..
Kalau dikira ikut tarikh kalendar, cuma tinggal lebih kurang 20 hari untuk aku submit tugasan pada DYMM encik Supervisor kesayangan. Bunyi macam lama lagi 20 hari tu, tapi kalau ditolak campur darab bahagi dengan tidur, makan, main badminton, layan FB, bergolek2 dgn itu 3 budak hitam, bercarboot, etc... aiyoohhh..berapa hari je yang tinggal..??? Sesungguhnya aku tgh kritikal..!!
Allah bagi semua orang sama rata, 24  jam sehari. Tapi cuba fikir kenapa ada orang yang boleh uruskan 2-3 company sedangkan ada orang yg gagal walaupun sekadar melipat kain. Kenapa ada orang yang boleh ulang alik turun naik Kinabalu dalam seharu semalam sedangkan ada orang yang gagal bangun dari tidur (okey, contoh ini agak melampau..aku tau..). Kenapa ada orang boleh siapkan order catering untuk 2-3 ratus orang sedangkan ada orang yang gagal penuhi permintaan anak untuk makan telur goreng mata kerbau...
Ini semua soal pengurusan masa.. Selagi kita sedar 'siapa' kita dan 'ke mana' kita, Insyallah akan ada jalan yang Allah ilhamkantak kira sekecil mana atau sebesar mana sekalioun tugasan itu. Tapi, yelah kan.. manusia ni mudah lupa. Kadang2 kita ingat dan insaf macam hari ni ajelah yang kita ada untuk buat semua urusan tapi selalunya lupa..! Tu yang jadi kes ada deadline tapi tarikh 'mati' (dead) tu boleh pulak diubah sesuka hati.. So, what the purpose of having deadline when it hardly 'dead'..?? errmm..ikut lu la labuuuu.. sendiri makan pengat, sendiri mau ingat. Aku..?? Insyallah untuk hari ni aku sedar diri bahawa deadline aku dah dekat, tapi kalau esok lusa aku lupa..heh..heh..maafkanlah yea.. Anggap je lah aku ni orang tua nyanyuk.. Aci tak..??

Sunday, 23 May 2010

serba tak kena

Time winter, cuaca sejuk dingin sampai kami berkurung dlm rumah jer all the time.. nak keluar mmg bercinta habis.. Masa tu dalam hati mmg tak sabar nak tunggu spring/summer. Hari2 tunggu matahari cerah.. sesekali matahari dtg, rasa macam aduhaiii bestnya... ramai orang (termasuk mat saleh sendiri) yang tak suka winter, tapi aku suka.. sejuk mmg sejuk tapi rasa nak menikmati puas2 kesejukan tu sepanjang berada di sini. Maklumlah kan, once dah balik nanti entah bila pulak dapat peluang bermain2 dgn winter lagi. Apapun, kesejukan melampau membuatkan kehadiran matahari tetap ditunggu2..

Nah, sekarang matahari datang tiap2 hari..siap dengan panas terik lagi. Mula2 mmg excited giler sebab dah tak payah bukak heater(jimat bil wehh...), boleh sidai baju kat ampaian, anak2 seronok boleh main2 kat padang, hari siang yang panjang dan macam2 keseronokan lagi lah.. Tapi, 2-3 hari ni cuaca panas sungguh.. Teriknya hingga mencengkam kulit. Senang cerita, mmg sebijik macam kat Malaysia dah jadinya sampaikan Nurin pun kata,
"Panas sgt la mummy, macam kat Mesia. Kalau macam ni tak payah la balik Mesia..!!" (harap maaf  yer, mulut anak aku yg sorang ni kadang2 mmg tak de insurans..)
Bila dah panas, hati mula nak merungut.. panas2 macam ni nak buat apa pun rasa tak berapa best..teriknya bukan main2 wooo..itu yg tak syiookk tuuu..!
habih tu macam mana.. sejuk merungut, panas merungut...ada jer benda nak komplen.. Manusia ni mmg macam tu, selalu jer ada rasa tak puas hati. Bukan mengata orang lain, tapi mengata diri sendiri ni..huhuuu.. Allah dah bagi peluang dapat merasa pengalaman 4 musim pun tak kira cukup bertuah dah.. dapat tengok salji..dapat tgk bunga2 bermacam jenis, dapat tgk daun2 berguguran ke lantai bumi, dapat bermain di bawah pancaran matahari dgn tiupan angin sepoi2 bahasa.. Aduhhh..banyak sungguh pemberian Tuhan, memberi pengalaman yang begitu begini. So apa lagi yang nak merungutnyer.. kena tuning balik kepala otak ni... belajar menerima keadaan seadanya kerana setiap kejadian Tuhan itu adalah yg sebaik2 ciptaan.. Allahu Akbar...

Monday, 17 May 2010

Impian jadi kenyataan..


Syukur..Alhamdulillah..
Akhirnya Allah izinkan juga aku menjejak kaki ke Keukenhof Garden. Lama dah menyimpan hasrat nak ke sini. Even, at one time i nearly book flight ticket, tapi tak jadi sebab takde hotel berdekatan yg sesuai dengan budget. Bila taman ni mula dibuka pada pertengahan April, satu demi satu family di Leeds pergi ke sana sama ada melalui kapal terbang atau cruise. Aku masih dok berkira2 lagi.. Maklum ajelah kan..semuanya kena buat kira2 mengalahkan belanjawan tahunan negara..huhuhuu.. Apapun dalam hati tetap yakin bahawa aku akan berjaya juga sampai ke sana.

Nyata, janji Allah itu benar. Sesungguhnya DIA maha mengasihani. Dia lebih tahu perihal tingginya hasrat di hati ini. Maka, pada suatu malam yang bosan, hati ini digerakkan untuk meninjau2 pakej Cruise ke Keukenhof. Rasa macam mimpi pulak sebab bila dicongak, didarab dan bahagi, rasanya mmg aku mampu untuk buat booking.. Tanpa byk soal terus aku confirmkan booking pada 9 May 2010. Kalau diikutkan dah penghujung tempoh sebab taman akan ditutup pada 16hb. Dengan kata lain, andaiannya bunga2 dah terlebih kembang maka kemungkinan besar dah tak berapa cantik dah.. Tapi tak kisahlah tu.. aku fikir, ini peluang yang Allah beri. Kalau aku lepas, belum tentu aku akan dapat peluang yg macam ni lagi.. So, kira pejam mata je lah..


Dipendekkan cerita, pada 9hb, seawal jam 1 aku dah ambik anak2 dr sekolah.. Kalau nak tunggu diorang habis pada jam 3, alamatnya lambat la dapat train ke Hull. So, perjalanan dengan keratapi dari Leeds ke Hull mengambil masa lebih kurang 1 jam. Daripada train station kami naik taxi untuk ke King George Dock kerana kapal yang akan kami naik berlabuh di situ. Aduhaiii..besar rupanya kapal kami ni.. Anak2 excited bukan main lagi bila nampak kapal besar tu. Urusan penyerahan boarding pas dan cop passport berjalan lancar dan kami terus naik ke kapal untuk mencari cabin kami. Wahh..terkejut jugak melihat keadaan dalam cabin.. Mmg sebijik hotel cuma dalam saiz yang lebih kecik. Anak2 dah tak sabar nak menjelajah seluruh kapal, maka aku get ready dgn camera untuk sessi fotogediks pertama. Byk tempat yg boleh diexplore dalam kapal ni. Ada kedai cenderamata, restoran2, lounge, tempat budak2 main..and paling best untuk aku, dah tentulah kedai duty free.. rambang mata tgk perfume murah2..ishhkk.. Petang tu kami habiskan masa di sundeck menyaksikan matahari terbenam.. Sangat cantikk.. Kemudian balik ke cabin, makan dan tidur..esok ada agenda yang lebih menarik..

Jam 6 pagi kami dikejutkan dgn alunan lagu2 indah..Aduhh..manjanya cara kejut orang bangun. Kapten suruh siap2 sarapan (actually dia bagitau bahawa restoran dah bukak untuk yg nak breakfast di kapal) and get ready sebab kapal akan berlabuh di Rotterham pada jam 8 pagi. Ermm..kami breakfast dlm cabin jer dgn bekal yang dibawa. Bila sampai, kena lalu imigresen lagi tapi alhamdulillah semua ok. Di luar coach2 dah siap sedia menunggu tapi aku tak sure kami ni nak kena naik coach mana satu. Kebetulan aku bertanya pada orang yang betul kerana pakcik tu sendiri yang akan menjadi driver kami. Aku ikut rombongan mini coach yang disertai oleh orang tua2.. btw, boleh kata 90% daripada penumpang kapal mmgnya golongan tua2..Maybe sebab hari Isnin dan Selasa, maka takde pun yang bawak anak2 melainkan aku jer.. hehehe..
Perjalanan diteruskan menuju Keukenhof..Dalam hati berbunga2 jer rasa.. Tapi sampai separuh jalan, tiba2 ada lencongan pulak. Jalan utama nak ke sana dah kena tutup sebab ada perlumbaan basikal kat area tu.  Jenuh jugakla pakcik driver tu pusing2 serata kampung dan ladang nak cari jalan lain tapi semuanya failed. Aku dah gabra dah.. nak marah pun ada.. Tak logik..!! takkan la takde alternative road untuk ke sana sedangkan itu kan world famous attraction.. ada juga bangangnya kerajaan Holland ni. Pakcik driver cakap, kami tak jadi pegi..dia nak bawak balik ke kapal balik. Haaa..??? kecewanya aku..!! tapi mujur jer otw back tu dia halo2 dgn kengkawan dia n pusing ikut jalan lain yang lebih jauh.. Fuhhh lega.. Sudahnya, kami sampai lambat kat Keukenhof Garden.  Tak kisahlah... itu pun mujur sampai.. Terima Kasih Allah...



Apa lagi yang boleh aku kata bila melihat suasana dalam taman melainkan, Subhanallah... Mmg tidak terungkap dgn kata2 apa yg ada didepan mata. Satu pemandangan yang tersangat cantik yang pernah aku tgk sebelum ni. Bukan saja dgn jenis2 bunga yang berbagai macam tapi jugak susun aturnya yang menarik. Bayangkanlan, kemana sahaja pandangan mata dihalakan, tidak ada ruang yg tidak cantik.. Ermm..ini pada aku lah..pada org lain, mungkin lain pulak persepsinya. TArikan utama di taman ini semestinya Tulip..sebab itu ia digelar Tulips garden. entah berapa ratus jenis tulip la agaknya yang ada dlm tu.. Tak masuk bunga2 jenis lain lagi.. Mmg juling bijik mata tengok bunga.. Teringat Ida dgn makcik.. Kalau diorang ada dengan aku time ni, macam manalah agaknya expression diorang.. Kan fanatik bunga diorang tu..  Maka aku pun tak buang masa lagi terus mulakan sessi fotogediks. Snap sana snap sini...Semua benda aku nak snap sampaikan anak2 dah boring nak posing and boring jugak kena paksa jadi kamerakids. Tripod pun dah tak sempat nak betulkan, aku main seret jer panjang2 tu... kalut betul la aku ni.. Bukan apa, pakcik driver bagi masa sampai pukul 5 jer gara2 sampai lambat tadi, so kena cergas la skit.. Apapun, kiranya mmg puas la hati aku hari ni.. Dpt jejak kaki ke sini, dpt tangkap gambar byk2.. seronok sgt..!! cuma satu jer yg agak terkilan.. tak sempat nak masuk kedai cenderamata yang besar kat pintu masuk tu sebab dah tak cukup masa. Kononnya bila balik baru nak membeli belah..Mujur jugak la sempat beli fridge magnet masa kat kiosk dlm taman.

Kami sampai balik ke kapal pada jam 6.15. Anak2 habiskan masa dekat kids area dan aku pulak habiskan duit kat kedai duty free.. takperlah, anggap jer hadiah untuk diri sendiri in advance..padahal keje tak siap pun lagi.. hehehe. Malam tu anak2 tidur lena sebab letih seharian berjalan keliling taman. Aku masih sempat lagi menulis serba sikit utk homework yg akan dihantar pada hari rabu 12hb. The next morning kami bangun lambat. Kelam kabut jugak la sekejap.. tapi semuanya under control.. Sampai di Hull, ada taxi dah sedia menunggu so, cepatla skit kami sampai ke train station dan kebetulan train ke Leeds pun dah ada.. Dlm perjalanan aku call sekolah untuk bagitau cikgu bahawa Nurin dan Nazrin akan masuk lambat skit.. rupa2nya kelas Nurin ada trip hari ni... Alamak..bila2 dibincang2 dgn Ms Borthwick, aku akan terus hantar Nurin ke Kirkstall Abbey supaya dia boleh join kawan2 yang lain.. Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..

Pengalaman yang sgt indah.. gembira dapat merealisasikan impian sendiri dan gembira dapat menggembirakan anak2..

Saturday, 15 May 2010

Jalan2 ke Edinburgh


Cadangan asalnya nak bercuti ke Highland dgn Liew dan isteri tapi memandangkan diorang baru balik dr London dan agak kelam kabut, maka urusan booking membooking hotel dan kemana destinasi yang nak dituju tak dapat kami decide dgn baik. Tetiba keluar idea.. ahh, jalan2 tgk Edinburgh je lah..!!  Terus ibu check ticket train..hmm..not bad jugak harga dia.. So, kira confirmlah kami akan berjalan ke utara plak kali ni.

Malam Khamis 29hb, ibu dah mula packing baju.. Satu masalah ibu yg paling besar, ibu selalu rasa baju2 yg nak dibawa tu tak cukup. Puncanya sebab ada satu trip dulu, mmg ibu silap perkiraan masa packing. Akibatnya anak2 ibu tak ada baju nak pakai dan terpakksa kena bershopping pulak. So, rasa cam memikirkan masalah negara pulak everytime packing kain baju untuk kemana2.
30hb, Jumaat - awal pagi ibu dah start masak untuk bekal2 yang akan dibawa. Memandangkan ada sedikit was-was dengan peralatan memasak di rumah Liew, maka ibu decide utk bawa makanan untuk 2 meal.. yang selebihnya makan kat kedai la..Ibu masak nasi lemak sambal bilis banyak juga. Then buat kuih pau kaya plus ayam goreng rempah. Pukul 1.30 ibu pegi amik Nurin n Nazrin kat sekolah. kalau tggu diorang balik ikut time biasa alamatnya tak sempatla nak kejar train..
Dalam pada excited nak berjalan, marah pun ada juga.. train delay dekat setengah jam. Bila train sampai, masyallah..terkejut ibu tgk org punyalah ramai.. langsung tak ada tempat kosong. Bila ada tempat duduk pun, disuruh bangun sebab tempat tu dah direserve. Laaa..manalah ibu tau naik train ke utara ni kena reserve seat dulu.. Selalu tak penah pun sampai kena buat reservation. Maka kami pun duduk la anak-beranak kat atas lantai di ruang pejalan kaki. Siap duduk depan toilet lagi..!! hahaha.. terlentok2 Nazrin dgn Izhan tidur kat situ, langsung tak peduli orang lalu lalang. Dah halfway, tempat duduk kami upgrade sikit. Kali ni kami pegi duduk kat ruang bagasi pulak.. hahaha.. bila ingat balik, kelakar pun ada.. tapi masa tu rasa sedihla.. kesian tgk anak2 ibu.. tapi takper, ibu anggap ni sebagai pelajaran dan pengalaman yang baik untuk semua orang..
 Sampai di Edinburgh, rasa mcm 'eh..eh..aku dah keluar kat dunia lain la..!!" Siyes, mmg rasa terpinga2 kejap.. sebabnya, ibu terasa seperti berada dalam lokasi penggambaran Lord of The Ring..bangunan2 lama yang tegak terpacak di depan mata, semuanya sgt cantik..

Kami sekadar melepas lelah di rumah Liew kurang dr sejam, berkemas dan mengisi perut dengan bekal nasi lemak kerana malam ini kami akan berjalan jauh mendaki Calton Hill. Liew dah belikan tiket untuk menyaksikan Belfane Fire festival. Walaupun masih letih, tapi anak2 ibu happy sungguh. Tak kisah pun diorang kena berjalan jauh. Sekejap sekejap dengar bunyi merengek keletihan tapi kaki melangkah terus. Aduhh..ramainya manusia di atas bukit tu. Kehadiran kami disambut oleh 2 orang 'avatar merah'.. Pose sikit..!! Errm..barangkali silap keputusan kami dtg ke sini. Nyata ia bukan aktiviti yg sesuai utk seisi keluarga kerana rata2 yang datang hampir semuanya para remaja yang lebih senang memekik2  sambil meneguk alkohol dan melepak sakan dgn gang masing2. Lama juga kami tunggu apa sebenarnya aktiviti fire festival ni. Tapi pukulan gendang dan nyalaan apinya masih statik di sebelah sana bukit. Rupanya para penari bergerak dari satu lokasi ke satu lokasi..entah bila akan sampai ke tempat kami...Akhirnya, kami buat keputusan balik saja memandangkan anak2 semuanya dah berdengkur.. Terpaksalah ibu belanja hot coklat dan muffin nak bagi laju skit berjalan..

Pagi Sabtu selepas breakfast dan menyediakan bekal apa yg patut kami bergerak ke Edinburgh Zoo. Masyallah, sangatlah besar rupanya zoo ni sampai ibu sendiri rasa dah malas nak berjalan. Anak2 bila dapat tgk binatang2 in person mmg seronoklah.. Paling best kat zoo ni, kami berpeluang menyaksikan Penguin Parade.. alaalalaa.. sangatlah kiut..!! terkedek2 jer dia berbaris.. Alkisahnya penguin ni volunteer diri sendiri untuk join parade tu.. Penjaga kandang cuma tggu dan lead the parade, tapi semuanya terpulang kepada diorang sendiri sama ada nak join ke tak. Kalau nasib tak baik takde sekor pun penguin nak berarak, maka takdelah parade utk hari tu.. Kiranya nasib kami baik jugalah sebab byk  penguin yang sudi nak memaradekan diri.. hehe.. Paling tak boleh tahan bila tgk aksi King penguin.. Dia keluar last sekali..Gaya sombong tahap petala bumi.. Dengan mmendadanya..ishh, bajet handsome lah tu.. Macho tapi kiut..!! boleh gitu..?? hahaha..

Selepas tu, kami naik bas untuk kembali ke bandar.  Liew nak bawak jalan2 sekitar Royal Mile. Kat sini ada macam2 tourist attraction. Daripada National Gallery, cathedral, hinggalah Edinburgh Castle yg glamer tu. Kami singgah masuk dulu ke Camera Obscura & World of Illusion. Sgt menarik.. banyak sungguh benda2 ilusi yang dipamerkan. Anak2 mmg suka sangat la dapat mencuba macam2 aktiviti kat dalam tu. Ibu pun puas dpt snap gambar seluruh bandar Edinburgh dan bangunan2 nya yg cantik daripada bumbung. Best..best..!!
Sampai tempat tu nak tutup kami masih lagi sibuk mencuba itu dan ini.. Kemudian kami langsung ke Edinburgh Castle untuk acara fotogediks. Dr jauh nampak cantik sgt tapi bila dah dekat rasa biasa2 jer..Maybe sebab kami cuma boleh bergambar dr luar kat pintu masuk je.. Kalau masuk dlm, tiketnya mahal sgt la pulak dan most of the thing kat dalam tu is about History..ermm..bab2 sejarah ni ibu lemau skit.. so, kami sambung jalan ke lain plak..
Turun dari bukit tu, ada byk kedai2 cenderamata. Sempat la ibu beli 4-5 biji cenderamata kenangan. Lepas ni entah bila pulak la dpt datang lagi kan..!.
Liew kata nak makan chicken cottage malam ni. So, kami semua jalan pelan2 sambil posing sana sini. Tiba2 Nazrin nak terkucil la plak. ermm..mujur jer ada toilet awam yg berdekatan. Tapi terkejut gak ibu sebab toiletnya canggih sgt.. Masuk duit 20p and masuk kat dalm tu semuanya electronic. Bersihh.. Tapi yang kelakar dia ada sign peringatan bahawa tu toilet tu ada timer. Meaning, kalau lebih masa, nanti pintu terbukak sendiri.. So, kalau ada urusan besar dalam tu, kira sendiri mau ingat lah kan..!! hahaha.. Lepas meratah ayam di  Chicken Cottage yg kononnya bukak sampai lewat malam tapi pukul 5ptg jer makanan dah almost finish tu, kami berjalan balik kerumah.. Bersihkan diri, mandi.. and booomm.. ZZZZZ..

Sunday morning, pagi lagi ibu dah bangun and kemas2 bag. Hari ni nak balik dah.. tapi masih byk tempat belum teroka. So, agenda hari ni kami akan ke carboot dulu.. ini dah kira satu kemestian.. Ibu tak senang duduk kalau tak pegi menziarah para seller carboot ni.. nanti jadi alergik.. Hhahah.. Yang menariknya, carbootnya di buat di kawasan parking kereta dalam bangunan. Kat 4th floor pulak tu, so mmg lain dr yg lain.. Byk jugak seller dan banyakkkkk sgt barang2 yg best. Hajat di hati nak beli 1-2 brg jer sebab beg dah berat, tapi ibu end up dgn 3 beg penuh dgn baju2, toys, hand bag and 2 periuk casserole lagi..!! aduhhh...pantang sungguh la ibu ni..pantang jumpa..!! Turun dr carboot, kami naik bas utk pegi makan di restoran Turkish.. Ibu oder pizza yang mana dlm menu punya bunyi macam tersangatlah menariknya.. Sekali sampai rupanya cuma doner meat yag ditabur atas plain pizza..huhuu..ini macam kalu, ibu pun terer buat.. tapi no doubt, sambal cili dia sedap sgt.. Otw back, Lai pin cakap dia takmo join we all jalan2 lagi.. Dia nak balik.. So semua barang carboot tadi dia tolong bawak balik dulu.. Phewww..legaa... kalau tidak, rebeh la bahu ibu..
So, kami sambung jalan ke area universiti.. alahaii..cantiknya bangunan2 dia.. Ibu n kiddies pun macam biasalah..mana boleh lari dari aksi gedik2 kami.. Lepas tu kami mendaki Calton Hill sekali lagi. Masa dtg malam tu ibu dah nampak port baik punya untuk amik gambar.. tu yg pasang hasrat utk dtg balik.. Mmg berbaloi kami termengah2 naik bukit tu lagi.. Hasilnya bykk ibu dapat amik gambar kat sini.. seronok ibu...
Sedar2 rupanya jam dah dekat pukul 5 padahal ibu cadang nak naik train pukul 5 utk balik Leeds..alamakkk..lewat la jawabnya. So, balik rumah pack barang sumer and kami keluar balik utk ke train station. Jenuh doa supaya ada tempat kali ni sebab pagi tadi  Liew tolong call utk buat booking seat, org tu tak bagi..huhuu.. kami sampai on time kat train station and alhamdulillah dpt tempat yang selesa.. Sedih pulak hati nak tinggalkan Liew n Lai Pin.  They were such a great host.
Perjalanan pulang kami ditemani dgn pemandangan indah Scotland.. Dari kawasan ladang, countryside hinggalah lautan luas..semuanya ada.. Cantik sungguh bumi Tuhan.. Ibu rasa sebak..Syukur sangat Allah beri peluang seperti ni... Jam 9 kami sampai di Leeds dan amik taxi utk balik ke rumah.. Akhirnya, home sweet home..ibu rindu duvet ibu...boleh tidur sampai pengsan..zzzzzz...

Sunday, 9 May 2010

Dalam hati ada taman...!!

kehkehkeh..dalam hati mmg betul2 ada taman now ni.. taman bunga yang penuh dgn rama2 berwarna-warni.. meriah sungguh taman itu..!!

Byk cerita dah tertangguh ni. Sepanjang April dan Mei, byk aktiviti berlaku. Dari cerita jalan2, cerita fotogediks, cerita puteri cantik manis dan hero2 ibu.. dan macam2 lagi lah.. Tapi, apo nak buek, time management agak ke laut. Byk benda lain yang kena di dulukan.
 Esok, Insyallah kami akan ke sana. Menembak semestinya.. Kali ini, hati mmg berbunga riang jer sejak mengonfirnkan tiket untuk pergi. Lama dah berhajat ni. Ada izin Allah Isnin sampailah kami ke sana. Tak sabar nak merasai pengalaman baru bercuti di tgh lautan. Lautan air dan lautan bunga..

Terima kasih Allah atas rasa bahagia ini...

Monday, 26 April 2010

Reminder


Sewaktu meninjau2 di ruangan Facebook pagi ini, hati tersentak membaca link yang dishare oleh seorang sahabat maya. Berita tentang kemunculan matahari dari sebelah barat. Bukankah itu petanda bahawa hari akhir semakin dekat..? Ya Allah, betapa hati ini insaf.. betapa hambamu ini selalu lupa dan lalai. Bila dikejutkan dengan berita sebegini, datang satu rasa di dalam hati.. Rasa yang terlalu sukar untuk digambarkan.
Hati mula tertanya2..Apakah bekalku di sana nanti..? Apakah ibadahku selama ini diterima..? Dalam golongan manakah aku akan dimasukkan..? Berapa beratkah hukuman yang harus aku lalui..?? Adakah ibu bapaku meredhakan aku sebagai anak..? Apakah suamiku meredhakan aku dlm tempoh Allah memberi peluang kepada aku untuk menjadi  isterinya..?  Apakah sudah aku jalankan tanggungjawab menjaga amanah2 Allah itu dengan baik..? Aduhh..banyak sungguh persoalan yang berlegar2 di minda.
Mati itu pasti..Hari akhir itu juga pasti.. sudah termaktub di dalam kitab Allah sejak lama dahulu tapi sering sahaja diabaikan manusia. Dan aku salah seorang darinya.
Ya Allah..ampunkan kejahilanku, kedaifanku, keculasanku...

fotogediks Harrogate


Dah lama ibu berangan nak buat photoshooting kat 'The Stray' Harrogate. Kalau tgk gambar dlm google images tu, mmg sentiasa buat hati bercelaru lah kiranya.. Sangat cantik..!! Mau tidak, dengan barisan pokok Cherry Blossom yang ditanam melintasi padang, bayangkan sajalah bagaimana rupanya bila bunga berkembang..Subhanallah..
Dekat 2 minggu juga merancang dlm kepala otak bila time yg sesuai nak pegi. Isnin lepas, bila lalu depan Central Library, ibu terkejut besar sebab 2 pokok Cherry Blossom yg gebu berkembang elok minggu sebelumnya, dah habih gondol..merah2 tunas daun je yang ada..Alamak..!! ini tak boleh jadi.. Kalau within a few days ibu tak pegi city jer pokok tu dah habis menggugurkan bunganya, mesti yang dekat Harrogate pun lebih kurang jugak... Gagal la mission ibu nanti. So, dari Isnin ke Jumaat itulah yg asyik ibu fikirkan.. Nak pegi lepas sekolah takut tak sempat pulak sebab kena berkejar balik.
Sabtu..pagi2 buta ibu dah bangun dgn semangatnya. Siapkan bf dan bekal untuk dibawak ke Harrogate. Anak2 pulak liat nak bangun. Tok tik tok tik jam 9.00 baru keluar  rumah. Sempat lagi singgah di Morrison kejap. Masa tggu free city bus, ibu pegi tanya staff Subway, mana pegi Subway halal yg dulu bukak depan Leeds Grand Theare tu. Mujur la tak jauh pindahnya. So, sebagai umpan supaya model2 cilik ibu bagi kerjasama yg bagus hari ni, ibu janji akan bawak diorang makan kat Subway..Uishhh melompat suka anak2. Mmg fav diorang la tu, especially dgn Meatball Marinara kat Subway tu..
Dipendekkan cerita, bila sampai di Harrogate ibu n kiddies berjalan jauh jugalah untuk sampai ke padang tu. On the way nampak pokok Cherry Blossom yg dah lebat daunnya.. Huuuhuu..rasa kecewa sgt.. Dah rasa macam nak patah balik jer.. tapi alang2 dah sampai kan, baik teruskan ajer planning. So, bila sampai kat 'The Stray' tu kami pun berposing sakan lah.. meliuk lintuk, pusing kiri..pusing kanan, sengeh sana sengeh sini.. sampai la letih nak beraksi. Agak2 model dah mula nak hangin ibu suruh rilex dulu n jamu dgn bekal yang dibawa.. emosi model kena jaga beb..nanti gambar tak berseri..!!  Lama jugak kami kat situ. On the way nak balik masa kami melintasi padang untuk ke Harrogate town, barulah ibu terperasan bahawasanya Cherry Blossom tu belum kembang pun lagi.. rasa tak percaya pulak.. belek2 lagi kat dahan2 pokok.. eh, betul lah..!! dia tak kembang lagi..!! Yeayyyy..seronoknya ibu.. Alhamdulillah, mudah-mudahan tercapai la impian ibu nak berphotosession dgn 'The Stray'.. Confirm, kami akan dtg lagi..
Hati pun dah lapang..ibu bawak anak2 jalan2 sekitar Harrogate.. tak pusing rata pun sebab semua dah excited nak balik dan menjamu selera di Subway.. Hari yang indah bersama hati2 yang bahagia.. Syukur..

Monday, 19 April 2010

Dia dah bertitah dahhh..!!

Alamak..alamak..alamak...!!
pagi ni bila bukak email university tgk2 ada email dr Terry King, supervision kesayangan ku iteww.. Tak sabo2 si Terry ni nak jumpa aku.. rindu sgt ker..?? Eeee.. tak kuasa..!!
Mmg dah lama tak jumpa Terry.. Last pun bulan Februari kot..then dia dah start busy gi terbang serata alam..bentang paper la.. buat research la.. apa la..  Last month ada discussion dgn Fiona (my second SPV yg baik gilerr..). Kami dah bincang pasal pembahagian topik and i suppose to send her update every 2 weeks. So far beberapa sub topik dah ada draft cuma tgh usahakan untuk full writing. Aku kalau bab nak menulis ni mmg ala2 malasss gitew.. selalu jer stuck.. write's block la kononnya kan.. Padahal, cepat give up.. asal stuck jer aku stop.. asal stop, maknanya dah give up la tu.. heh..heh..
Bila dpt email Terry, terasa macam gelabah la pulak.. byk kali dah bagi alasan bodo2 ni sebab progress aku agak slow mo.. by right, mmg kena kasik dia baca the whole writing up yg dah ada.. tapi masalahnya yg ada ni..ala2 cerpen jer.. dia nak yg telenovela.. camana tu..??
Erm..fikir..fikir..fikir..

Thursday, 15 April 2010

Bila nazrin kata nak

"Dah siap ke bu..? "
"Belum.. daging belum lembut lagi".

5-6 minit kemudian

"Pukul berapa boleh makan ni bu..?"
"Sabar ek..in 10 min ok.."

5-6 minit kemudian

"Cepatla...bau sedap ni.. abang lapar sgt"
"ok..ok..lagi 2 minit.. ibu nak clear meja dulu"

Hahaha..berulang kali dia menjenguk periuk belanga ibu atas dapur. Mmg ketara muka nak makan. Selalunya dialah yang paling kuat ibu jeritkan sebab payah sungguh nak tgk dia makan betul2. Hari ni seronok pulak ibu melengah2 kan masa, saja nak bagi dia lapar betul dan excited bila tgk makanan terhidang. haa.. baru dia tau makna lapar. Sempat jugak ibu bagi ceramah pendek ttg anak2 di Afrika yang sentiasa kebuluran.

Bila semua ready, dia yang dulu mintak pinggan. Rezeki hari ni barangkali sedikit istimewa. Ibu masak asam pedas kepala salmon, lamb kurma, telur masin dan sayur campur. Sekarang Nazrin dah mula suka makanan yang pedas2. Sementara ibu sibuk sediakan pinggan dan sudukan lauk untuk Nurin dan Izhan, dia dah mintak nasik tambah dah.. Alhamdulillah... happy betul ibu tgk Nazrin makan hari ni.. Kalau macam ni hari2, gebulah anak ibu..takper..ibu suka.!!

Mim alip lam sin...!!

Aduhaiii... entah angin apa la yg datang menyampuk, 2-3 menjak kebelakangan ni tahap malas dah menggunung2... Buat kerja tak de yang nak kata berkualiti... hari2 nak bermalasan.. apa nak jadi la...
Bukan tak sedar dateline dah bersusun menunggu.. bukan tak tahu Fiona dgn King dok menanti2 email keramat aku..huhuuu...
Mai kita muhasabah skit..
Kenapa..??
Cuba selam masuk ke dalam hati.. tanya diri sendiri..KENAPA..??
Kepala otak masih rasional kan.? Masih waras kan..? habis tu..kenapa..??
Kenapa malas baca buku
Kenapa malas nak menulis..menulis..dan menulis..
kenapa malas nak keluar
kenapa malas nak ke gym
Kenapa malas lipat kain ( \lagi seminggu dua, kain tak berlipat dah boleh lawan everest..!!)
Kenapa malas itu
kenapa malas ini..
OK, kita ubah soalan...
Kalau masak rajin tak.. ??  rajinnnnn...
Kalau makan rajin tak..?? rajinnnn
Kalau layan internet rajin tak..?? rajinnnn
Kalau keluar ke carboot rajin tak..?? rajinnnn..
Kenapa..??
ENTAH..!!

Wahai hati.. jomlah kita berubah sikit. Jomlah kita kuatkan azam, lebih istiqaamah dlm setiap usaha.. Kejayaan tidak akan dtg bergolek melainkan dgn usaha yang berpadanan dgn kejayaan yg kita inginkan. Semua orang tahu tu.. hukum sebab dan akibat yang paling jelas. Habis tu, tak reti2 bahasa lagi..??  BOleh bayang tak apa yang akan berlaku kalau PhD ni kantoi sekerat jalan.. dah byk sgt duit nak bayar hutang kerajaan.. owwwhhh tidakkk.. nak hidup pun semput2..
Maka itu, kalau rasa sedar diri, berubahlah...  tidak ada istilah lewat utk berubah..  Bukan senang nak senang sayang...

p/s: jgn peduli..ini hanya bebelan untuk diri sendiri.. peace..!

Thursday, 1 April 2010

Dia menari pulak..!!

Puteri cantik manis ibu, Nurin Umaira ini sangat berbakat orangnya. Yesterday she performed another dance in West Park Centre, Spen Lane. Satu acara yang sgt menarik sebenarnya. Project by Education Leeds which conducted by Nicola Philips, one or the most outstanding choreographer in Leeds. Ada 6 buah sekolah semua sekali yang menyertai projek ini. Selama 10 minggu kebelakangan ni, setiap hari Rabu dari jam 3.30-4.45 Nurin join kelas tarian yang dikelolakan oleh Miss Nicola yang comel. Di kalangan anak2 Malaysia di sini, hanya Nurin dan Liyana yang join.. Barangkali sebab ini tarian, maka most of them tidak berminat kot.
After all, semalam seawal jam 10.30 pagi all the participants from Quarry Mount di ambil dengan coach dan dibawa ke West Park Centre untuk sessi rehearsal. Jam 3.45 barulah ibu dan Aunty Maziah (with her kids) sampai ke sana kerana persembahan bermula pada jam 4. Nurin and her group mendapat giliran kedua. It was a simple nice contemporary dance routine yang secara dasarnya menceritakan tentang Bandar Leeds. Actually keseluruhan persembahan adan berkenaan Leeds so each and every group have their own part in presenting what actually Leeds are. Kalau dah namanya tarian contem, so pergerakannya agak bebas (but still in proper choreography). Sangat comel melihat anak2 kecik berlari2, melompat dan beraksi menunjukkan bakat masing2.  Ibu bangga sungguh dengan Nurin. Barangkali sebab sudah banyak kali dia membuat persembahan di hadapan orang ramai, maka hari ni nampak sgt confident level dia semakin ok. Senyum and sengih jer dia sepanjang persembahan and she looks so catchy and lively..!!
Dlm byk2 aspek, ada satu jer yang ibu rasa menyampah sangat. Di sini, penonton dilarang mengambil gambar semasa persembahan berlangsung. I'm totally against this rules. Ibu tak dulik..ibu tetap amik gambar Nurin and her group, siap dgn video shot sekali. By the way, ibu dah cakap dgn nicola awal2 lagi.. Dia kata ok asalkan jgn guna flash.. Tak paham sungguh la mentality mat saleh ni.. imean not all of them la.. ada  a few parents yang tidak benarkan gambar anak2 diorang di ambil semasa apa2 acara pun atas alasan keselamatan. Takut anak kena culik kot. Masalahnya, ini melibatkan parents yg lain2 pun tak boleh amik gambar jugak..Geram sgt..!! Dah anak2 kita berusaha practise and show good effort, of course la kita nak amik gambar untuk kenangan..ni byk pulak restriction nya..hishh.. mengada2..!!
Apapun, yang penting Nurin enjoy her activity. Bakat menari ini barangkali already in her blood. Atuk dulu guru tarian..ibu mengajar subjek seni persembahan and now its Nurin turn to show her gift.. Paling utama, Ibu mahu mengajar anak2 supaya tidak takut berhadapan dgn crowd yang ramai. Stage fright itu biasa tapi once you overcome the nervous, the crowd will be yours.. She done well.. Bravo buddy...!!

Monday, 22 March 2010

Training again

Alhamdulillah, lastnite i managed to finish the task given by Fiona and savely sent to her via email. So, 1 job down for today. The netball training still on until Wednesday. Today gonna be exhausted cos they already booked for 4 hrs session. Errm..my fingers still swollen but my passion in netball doesnt care the pain. So, here we come..!!

Pencarian ilmu tidak ada titik akhirnya

Alhamdulillah, hari ini ibu dipilih Allah untuk meyertai sessi pelajaran tajwid dan iqra'. Ibu ingat lagi, masa sekolah rendah ibu antara murid yang disayangi ustazah kerana pandai baca Al-Quran. Masa sekolah menengah, ibu selalu disuruh ustaz membaca petikan ayat2 Al-Quran di hadapan rakan2. Ustaz kata bacaan ibu lengkap dgn tajwid yang betul. Ermm.. alhamdulillah, masa ibu duduk dengan Opahcik dan Tok Nek, ibu pegi belajar mengaji dengan Tok Ngah. Masa tu ibu baru darjah 4. Lebih kurang 10 tahun umur ibu masa tu.Tok Ngah ni garang bukan main orangnya. Rotan panjang sentiasa ada di sebelah dia, tapi seingat ibu tak penah pulak ada sapa2 di kalangan kami yang pergi belajar mengaji dgn Tok Ngah tu penah kena rotan. Kena gertak selalu la.. Bila baca tersekat2 atau bunyi sebutan tak betul atau baca tak ikut hukum tajwid, haa  siapla berdesing rotan tu di pukul ke lantai. Bunyinya mmg menggegarkan jiwa dan raga ibu.. Tapi Tok Ngah tu mmg guru yang baik. Daripada dialah byk ilmu tajwid yang ibu belajar.
Itu cerita lebih kurang 25 thn dulu. Hari ini ibu masuk kelas iqra dan tajwid semula setelah berapa tahun meninggalkan sesi kelas sebegini. Ya Allah, byk benda yang ibu dah lupa terutama bab sifat2 bunyi huruf. Terasa seperti baru bertatih semula. Itulah dia anak2..ilmu kalau tidak kita praktikkan begitulah jadinya. Mudahnya ia hilang dari ingatan kita. Ambil pengajaran dari pengalaman ibu hari ni. Ilmu yang kita dapat  terutama sekali ilmu agama, rajin2lah diulang2 dan dipraktikkan selalu. Tidak ada istilah rugi dalam pencarian ilmu kerana ia tidak akan pernah berkurang melainkan bertambah jua. Ilmu yang kita ada sekarang ini hanyalah setitis daripada selautan ilmu Allah. Kejarlah..carilah..selongkarlah sebanyak mungkin..tidak akan ada ruginya. Namun, dalam dunia serba maju dan moden ini, hati2 anakku. Cari ilmu yang bermanfaat..jangan dicari yang merosakkan. Kita manusia ini, dikurniakan Allah akal fikir dan hati budi yang luhur...maka berfikirlah..gunakan di jalan kebaikan, bukan keburukan.. Ingat tu  yer sayang..

Monday, 15 March 2010

Hadiah kasih sayang

Hari ini barangkali hari yang paling menggembirakan buat puteri cantik manis ibu, Nurin umaira. Berbulan2 dia menahan perasaan bila setiap kali ibu beralasan " Nanti sayang, kalau ada rezeki, nanti kita beli". " Insyallah kakak, one day u will get it" dan macam2 ayat power lagi yang ibu beri untuk menyabarkan dia. Nampaknya mmg rezeki nurin hari ni. Walaupun sekadar barang second hand, tapi suka sangat2 dia. Mujur jugak dia sendiri ternampak benda tu di atas meja seller di carboot Wetherby pagi tadi. Masa dia nampak, ada sorang mat saleh yang tgh menawar harga. Nurin bisik pada ibu, "mummy i want that thing" . Ibu kata "sabar..kalau dia tak jadi beli, kita beli yer". Dia pun dengan penuh harapan berdiri di sebelah mat saleh tu menyaksikan scene tawar menawar. Bila mat saleh tu blah, terserlah muka seronok Nurin. Yeayy..!! dia kata..  So, turn ibu la pulak menawar harga tapi sikit pun tak boleh kurang. Memikirkan inilah benda yang sgt2 dia harapkan dari bulan ke bulan, dan agaknya mmg nak jadi rezeki Nurin sebab ibu bawak duit lebih hari ni, maka ibu pun beli aje lah NINTENDO DS kegilaan Nurin tu.. Bukan main happy Nurin. Dia cakap "mummy, u are the best mum i ever had".. hahaha.. kelakar la pulak.. macam la awak ada byk ibu kakak oii.. sabar je lah.. Bila di carboot Rufforth (hehe..meriah sungguh acara bercarboot ibu hari ni), ada pulak seller yang jual perkakasan games. Ibu tgk ada charger kereta untuk DS tu so ibu fikir baik beli in case pegi jalan mana2 nanti anak2 ibu boleh main game dlm kereta. Bila di check balik dgn model DS yang ibu beli, laaaa barulah perasan rupa2nya console DS yang ibu beli tadi antara model yang bagus. Ingatkan cikai2 jer.. and terkejut ibu tgk harga DS yang sama di Rufforth 35 pound lebih mahal dari yang ibu beli di Wetherby tu. Alhamdulillah..rezeki Nurin. Memandangkan ada lebihan budget untuk hadiah Nurin ni, ibu beli another 2 extra games. Melompat2 suka anak2 ibu. Dalam kereta Nurin and Nazrin bergilir2 lima minit sorang mencuba permainan baru.

Anak, ibu mahu kamu tahu bahawa kasih sayang ibu tak boleh diukur dgn hadiah atau wang ringgit. Kasih sayang ibu jauh lebih tinggi nilainya berbanding apa saja harta dunia. Ingat sayang, hidup ini tidaklah begitu mudah. Dalam setiap liku2 kehidupan yang perlu kalian lalui, pasti ada ujian dan dugaannya, namun kasih sayang yang mengikat kukuh rasa hati kita akan memudahkan perjalanan itu. Andai satu masa nanti kalian tersungkur, bangunlah dengan berani..teruskan langkahmu..Jangan takut kerana ibu sentiasa menjaga kamu. Ketahuilah, doa seorang ibu tidak berhijab dan doa ibu kamu ini sentiasa mengiringi langkahmu..tanpa gagal. Anak-anak..ibu sayang kamu semua...ikhlas, tidak bersyarat..dunia dan akhirat..

Thursday, 11 March 2010

Rindu yang menghimpit

Sayang,
aku rindu kamu...
perit..
pilu..
sayu..
sendu..
terasa ingin pulang ke pelukan hangatmu
ingin kembali mengucup pipimu
aduhh.. rindu sungguh..!!

Sunday, 7 March 2010

Sabtu yang menggembirakan..

Sepatutnya entry ni diupdate semalam, tapi ibu dah letih sgt plus mood nak tgk movie lebih kuat dr mengupdate blog. First and foremost, i must say..CONGRATULATION Nurin..!! you have done really a great performance during the Music competition. You looks sooo confident and just smile.. mummy very proud of you sayang...!!
Pertandingan yang Nurin sertai ni rupa-rupanya bukan calang2 pertandingan. " The World's Largest Youth Music Festival"...waaahh bunyi hebatkan..??  Ini merupakan pertandingan mencari bakat2 muda di kalangan anak2 sekolah primary dan secondary di seluruh dunia dan dibahagikan dulu kepada siri2 awal di peringkat negeri. Yang Nurin sertai ni dipanggil "Regional Festival Series".
 
 

Awal2 lagi Nurin dah excited nak bersiap.. mula2 dia nervous jugak sikit tapi ibu pesan, 'dont bother about other people.just think that they dont know your performance and eager to know it'.. Ibu hantar Nurin n Liyana ke sekolah sebab sepatutnya all the students akan berjalan kaki ke Train Station di Burley Park. Tapi disebabkan hujan, maka ibu hantar Nurin ke station. Sementara menunggu train dtg, macam2 permainan menguji akal yang Mrs Borthwick buat untuk menghilangkan kebosanan and untuk kontrol the students. Mmg cikgu2 kat sini caranya sgt lain dari cikgu2 di Malaysia. Kdg2 ibu tgk cara cikgu2 melayan anak murid mengalahkan sayang parents sendiri kepada anakk2..They were sooo caring and gentle and supporting. Sebab tu budak2 Malaysia kat sini sgt rajin pegi sekolah.. Opss.. lari topik pulak.
 
  
 

Masa ibu sampai di St Aidans High School, Harrogate mujur belum lagi turn sekolah Quarry Mount. when they come to the stage, ibu yg berdebar2 plus excited sgt.. teringat balik zaman sekolah2 dulu bila kena buat persembahan depan perhimpunan, hari guru etc.. now its Nurin's time. They have done a great job..!! and paling best, Nurin ingat pesan ibu suruh angkat tangan masa 'HOI' part.. nak bagi nampak cantik skit berbanding rehearsal semalam.. sengih je anak ibu sepanjang persembahan.. soo adorable..! After that ada a few groups yang ibu sempat tgk. Kebanyakannya choir. Overall comment, they were so talented and creative and rasa best sgt dpt mengalami experience ni. Ibu tgk cara diorang organize the pertandingan pun senang jer. Tak payah ada MC ker..persembahan pembukaan ker apa ker.. just jalan terus. But everything when smooth and nice.
 
 

Kami tak tunggu sampai habis sebab ibu kena berkejar ke Bradford pulak untuk friendly match netball. SAkit hati ibu dgn satnav tunjuk jalan keluar masuk ladang sampai ibu kena reset untuk dapatkan balik direction yang betul. Mujur sampai ontime tapi  team ibu yang lain sampai lambat. So, kami main dalam setengah jam aje.. Leeds team kalah teruk kali ni. Have to admit, most of our powerful player yang main kat Sheffield hari tu tak main hari ni. tapi tak kisah pun,,we just wanna have fun. At least at jugak activity untuk para ibu kat Leeds ni instead of study or jaga anak jer.. Bila balik ke Leeds, ibu bawak semua termasuk Kak Yanie pegi KFC di Meanwood. Ini first time kami makan KFC di sini wp berita ttg kewujudan KFC halal dah lama tersebar. Sedap la jugak wp tak la sesedap KFC di Malaysia. Kalau utk melepaskan rasa teringin tu,bolehla..
Bila sampai rumah, semua org buat kerja masing2..apa lagi..computer lah.!! and today we all tidur lambak depan  TV.. A bit tiring Saturday but fun.. fun.. fun..!!